Cabernetul si syrahul Symposion 2011 de la Crama Francu

Olfactiv aduce a compot de cirese albe (in principal) pamant reavan, ardei gras. E destul de distinct si interesant.  In plus, gustativ apare lemnul, extrem de picant, cu astringenta usor iodata, combinatie de taninuri dulci si uscate, cam naravas si frust, lasa limba brazdata ca o zebra, ceea ce in zilele noastre e nefiresc de firesc pentru un vin tanar din soiul cabernet. Finalul e destul de persistent, amintind de gustul dulcetii de nuci si alte picanterii. 81 pct. 

In legatura cu acest vin am sentimente nesigure :). Poate sunt atins de vreo pasa hipsterista, in care devin nitel sucker dupa eco/bio/naturelele astea. Pe de o parte e un vin curat, bine lucrat, un cabernet evident. Transmite destul de clar ideea romanesca de vin rosu: sec, barbatesc, cu trasaturi usor nerafinate, datorate in principal impactului stejarului natur asupra vinului si, in final, aciditatea insasi. Nivelul de alcool e mare (14) dar e bine mascat. Cred ca o perioada de odihna in sticla i-ar mai integra asperitatile tineresti. Apoi pretul de plecare din crama: 35 lei (cu tva) poate surprinde pe unii. Si pe mine m-a surprins cu, sa zic, vreo 10 lei, pentru ca la data degustarii nu stiam cat costa. Pe de alta parte, marturisesc ca mi s-a parut agreabil si grabnic varsatoriu inlauntru, ca sa zic asa. O tochitura cu sos de vin, indulcita de putina mamaliga, ar merge unsa de acest cabernet de Adamclisi. Dupa mine, pentru un vin realizat din struguri ecologici si care intra in aceasta nisa nu tocmai dezvoltata la noi, reperele gustative se potrivesc ideii de natural si simplu. Nu stiu exact banchetul filosofic din denumire unde se regaseste. In orice caz, pentru rautaciosi, nu se mai regaseste pe sticlele celor de la Cotnari:) Si mai cred ca se putea lucra cu ceva mai multa inspiratie la etichete si contraetichete.
A mers bine si langa noul film al lui Tarantino (trailer aici, in cinema dupa 18 ianuarie). Bang-Bang!

Marturisesc ca am incercat si syrahul din gama, tot 2011. Aici au fost probleme, in special cu aciditatea volatila, si cu alcoolul care desi la un nivel decent (13) iese in fata destul de clar, mai ales gustativ. Scaderea temperaturii vinului, undeva pe la 15 grade a folosit, dar varsta juvenila a plantelor se poate observa destul de usor. Vinul nu are nici adancimea,  nici corpul asteptat de la un syrah. Tocmai de aceea cred ca notele de lemn s-au imprimat prea tare peste profilul aromatic de fructe de padure (mai degraba rosii) al vinului, si ca cel putin acesta mostra are un rpc discutabil.
73 pct.
Dar, din nou, piata eco e o piata mai altfel, mai ales la noi.

edit 11.01.2013:
"Conform producatorului aciditatea volatila a syrahului se gaseste in parametri normali, si mai mult, mostre imbuteliate la aceeasi data au fost premiate recent cu o medalie de argint la Bio Fach 2013, in Germania.

Asa o fi, dar asta nu ma face sa-mi dispara din amintire adierea de otet din nas. Ironic, desigur, urmeaza sa mi se reproseze ca am punctat cu 73 de puncte un otet, insa o adiere acetica in nas nu inseamna ca vinul e otetit sau de nebaut, si de fapt nu stiu de ce ar trebui sa ma justific :)
Eu zic sa trageti concluziile chiar dumneavoastra dupa ce incercati licoarea, nu inainte insa de a citi disclaimer-ul din josul paginii."