La multi ani cu sanatate, bule fine si dreptate!


Asadar, boieri dumneavoastra, sa incep prin a va ura toate cele bune pentru anul care sta sa inceapa si inchei prin a va avertiza sa nu indreptati sticlele inca nedesfacute catre ochii celor din jur!

Mas Candi Brut Nature - galben auriu, perlare constanta.  Nas fructat, cu mere verzi, dar si o nota de caise, usor ierbos. Gust fructat, de partea lemonata desigur, nu foarte complex, dar cu finete, si o persistenta citrica. 6,5 euro, 84 pct.


Berdie Brut Nature Reserva - galben pai, verzui. Nas drojdii fine, paine prajita, iz usor floral, delicat. In gura e structurat si fin, apare marul verde, arahida, persiatent si aerat pe final, cu tuse de lemonate. Calitate foarte buna. se poate bea si la temperatura camerei fara probleme. cele mai minuscule bule posibile. 

9,15 euro, 89 pct. 


Cabré & Sabaté Brut Nature Vintage 2009 (produs de Jaume Serra pentru lantul de magazine Mercadona). Acest spumant de Penedes vine la un pret modest de aprox. 3 euro (intreg, nu la oferta). La acest pret e un vin de aperitiv decent, dar nu mai mult.  Culoare e galben aurie, perlarea nu e foarte fina, si efervescenta pare ca un motor de dacie veche. Arome de brutarie si unt. Gustul confirma impresiile vizuale, gustul fiind relativ simplu, cu arome de mere verzi sau citrice nu tocmai coapte, deci si nitel amarui, evidentiate de o carbonatie ce pare inconstanta. Dar la acest pret si cu toate denumirile agatate de eticheta ca decoratiile unui general decrepit, poate fi o solutie buna in unele circumstante. 79
In plus, ca veni vorba de Jaume Serra, am incercat si Cristalino Brut, un spumant care s-a dovedit atat de asemanator cu acesta, inclusiv la pret (1,69) incat nu merita o mentiune separata.

Cele de mai sus sunt clasice cava de Penedes, cu obisnuitul blend xarel.lo, parellada si macabeo. Spun asta deoarece cea de mai jos e un produs valencian (90% macabeo si 10 % parellada).

Torreoria Brut Reserva - Galben pai, cu nuante aurii,  bule fine efervescenta uniformă. În aromă- puternic, curat, dar spre deosebire de multe altele apare si un iz dulce fructat, care se transpune in gustul vioi ca o esenta de lamaie sau tarta cu lamaie. Nu e la fel de eterica pe final ca un brut nature sau extrabrut, dar picatura de zahar in plus (as banui ca lichidul de expeditie ii da acest plus de fruct)  o face mai potrivita unor deserturi fructate si nu foarte dulci, cum a fost cazul unui tort cu crema gelatificata alba si boabe de struguri. 5-6 euro, 84.

Hai, la multi ani, sau cum se zice pe aici, mot-a-mot: felis, te chiero mucho, una servesa, por favor, patatas frita, chirivias, Ole!

0 comentarii: