Prince Matei 2007 Vinarte

Avem un clasic! An de an, constanta in calitate a intarit renumele acestui Merlot produs de Vinarte la Zoresti, Dealu Mare (partea buzoiana).
M-am intalnit cu versiunea 2007. E genul de vin la care trebuie semnalata mai mult structura si tipologia, decat note de degustare mustind de amintiri de fructe si flori ori condimente. Este un vin de finete, din capul locului. Tanini, care sunt polisati, dar iti amintesc ca ai de a face cu un vin si nu cu un nectar de fructe alcoolizat, si aciditatea moderata intregesc portretul unul vin amplu, elegant, in acelasi timp usor de baut, dar si profund (pe cat de capabil de profunditate e bautorul, se intelege).
Stiu ca pare ciudat, cel putin imprecis, dar nu nuantele elegante si flamboaiante date de fruct si baricul exemplar integrat, cum ar fi ciocolata, pruna afumata, visina, afine, piper, petale uscate si tronand peste toate un idem de baton cu rom si vanilie glorios, plus multe coacaze, sunt adevarul memorabil despre Prince Matei, ci faptul ca este cine vrei tu, este ca o oglinda in care se rasfrang toti receptorii posibili. Tanar si matur, fin si ferm, fructat si condimentat, elegant sau salbatic, aici sunt de toate pentru toti!
Este un vin reusit, fara indoiala, care merita 60 de lei(la producator) sau chiar 100 (cat face in magazine specializate si restaurante). Bautor de orice fel ai fi nu se poate sa nu-ti atinga coarda sensibila. Ma intreb cum or fi fost 2006 si 2001, ipostaze laudate de toata lumea! Singurele lucruri mai putin bune ar fi aciditatea moderata si finetea timpurie, motive care nu cred ca-l recomanda ca cel mai colectionabil dintre Matei (din citite, parol!). Insa il fac foarte baubil acum, eu si Ciprian putand depune oricand marturie in acest sens!
Asa ca : pe el!
87 pct.

6 comentarii:

Razvan spunea...

Da!

George Mitea spunea...

permite-mi sa intaresc remarca ta: DA!
:))

Ciprian spunea...

Asa e, George. DA! E bine ca ne mai intalnim uneori cu exemple autohtone de acest gen. Intr-adevar, asta mi-a placut si mie: are cate putin din toate, pt oricine...

andreiard spunea...

... iar 2006 e un vin care încă-mi dă fiori :-D

alibus spunea...

2007 ...Da! 2006 ...Oh da!

George Mitea spunea...

Eu zic sa terminam cu da-urile si mai ales ci oh, da-urile, ca dam de banuit:)