Byzantium Blanc de Transylvanie 2009

Ieri seara Poirot-ul din mine a adulmecat un pahar de Byzantium Blanc de Transylvanie 2009. A venit pe neasteptate impreuna cu o comanda trimisa noului magazin online al celor de la Halewood. Mostra pur-sange de 187 ml. Ficatul a tresarit de recunostinta instantaneu.
Sec, 12,5%, cupaj de chardonnay, sauvignon blanc si viognier, din podgoria Sebes-Apold.
Culoare: auriu putin intens, iluzorii tente verzui
Nas: delicat si (scuzati expresia) suav, floral (ghiocei, narcise), mar, caisa, citrice, miere, si un strop de fructe exotice.
Gust: destul de corpolent, lin, cu nuante de citrica si miere impletite cu o iluzie de ceai verde, lasa pe final o impresie lactata si usor astringenta care iese din partitura. Asadar un ceai englezesc indulcit usor cu miere, dres cu o picatura-doua de suc de lamaie si tratat englezeste cu ceva lapte. Fara a avea o aciditate debordanta, care nu se potriveste registrului "suav" in care este realizat vinul, este totusi deosebit de racoritor.
Final: destul de persistent de citrica coapta, mar golden si respectiva nota lactata, impresie invaluitoare care se cam lipeste de dinti. Cei cu dinti sensibili sa ia aminte:)
Sa tot faca vreo 25 de lei in magazine. Nu-i rau, in orice caz l-am gasit mai agreabil decat varianta 2008, cam pe la 79 pct.

6 comentarii:

mari spunea...

normal ca a fost bun, ca doar l-ai degustat singur, singurel , fara a impartasi din "placere" si cu altii,(altii de prin jurul tau)

George Mitea spunea...

Poate ca am fost un pic egoist, dar nu din cauza asta a fost bun:)

mari spunea...

pai din cosideratii marite, te voi crede pe cuvant, dar sa nu se mai repete......., ca avem si noi un ficat si s-ar fi bucurat si el mititelu'

George Mitea spunea...

Asa o sa fac de acuma incolo. Parol!

Berbecutio spunea...

Versiunea de 187ml costa 3,9 lei la unul dintre magazinele deschise de producator.
Indraznesc si eu sa zic: 75 pct.

George Mitea spunea...

MS.
SI sigur, poti indrazni.
Daca toate vinurile ar avea varianta de pahar, as fi mai prosper acum:)