Nick Cave: Moartea lui Bunny Munro


Daca sunteti “romantic(a)”, daca va induioseaza catelusi cu ochi umezi, daca plangeti la filmele romantioase de duminica seara, nu cititi Moartea lui Bunny Munro, romanul lui Nick Cave. Da, este vorba de Nick Cave- omul pe care il stie toata lumea dupa duetul cu Kylie Minogue. Ca omul a scos vreo 20 de albume pana acum cu The Birthday Party, Bad Seeds si Grinderman, asta nu conteaza asa mult. A cantat cu Kylie Minogue, asta conteaza! Dar s-a razbunat!

Romanul este la fel de tenebros ca muzica. Bunny Munro este un comis voiajor, vanzator de produse de infrumusetare, cu imaginatia posedata de vaginul lui Kylie si al lui Avril Lavigne. Dupa ce sotia sa se sinucide, lasand in urma un apartament tapetat cu “probele” obsesiei sotului sau pentru alte femei, de la chelnerite, prietene de familie, si pana la cliente, Bunny impreuna cu fiul sau, Bunny Jr., incepe o cursa dementa printr-un oras terorizat de un personaj sinistru, un criminal in serie care ucide femeile cu o furca, deghizat in diavol. Toata povestea se intampla intr-un univers sordid, in care toti oamenii si obiectele sunt invelite intr-o pelicula de libidou. O senzatie asemanatoare mi-a creat doar debutul eseului lui Lyotard- Economia libidinala, cu descrierea aceea terifianta a unui corp intors pe dos (la propriu).

Cum anume se va termina odiseea erotica a domnului Munro este usor de presupus. Exista o farama de tragedie in povestea asta (pana si moartea e foarte “mitica”), duhnind a whiskey si boli psihice.

Una peste alta, nu credeam ca Nick Cave- tip admirabil, de altfel, poate scrie asa de bine. Cartea a aparut undeva in septembrie, simultan in 31 de tari, una din ele, din fericire, fiind tara noastra. De citit, fara indoiala, dar nu uitati sa spuneti un "Tatal Nostru" la sfarsit.

foto 2: Roman Tolici- Ipostaza 6


1 comentarii:

Anonim spunea...

Superba cartea. Ma pregatesc sa o recitesc, dupa ceva timp, pentru a treia oara. E oglinda unei realități, la care, Slavă Domnului, nu avem acces. Sau, mai precis, nu aveti acces.