Lenz Moser Gruner Veltliner 2008 Selection


Un efect firesc al degustarii celor 170 de vinuri romanesti a fost cumpararea ieri a unei sticle de vin strain :)
Este vorba despre soiul reprezentativ al Austriei: Gruner Veltliner, in "interpretarea" producatorului Lenz Moser, gama Selection, 2008, alb sec, 12%, Qualitatswein, podgoria Kremstal.
Lenz Moser, trebuie spus, este un "clan" austriac, al carui nume este indisolubil legal de viticultura austriaca si mondiala (exista o tehnica de legare a vitei care le poarta numele). Probabil, in ziua de astazi, vinurile Lenz Moser nu mai au legatura cu familia ci sunt produse de cine stie ce concern multinational, cam ca Mondavi- Woodbridge in America, dar asta are o insemnatate redusa pentru consumatorul roman.
Lenz Moser Gruner Veltliner aminteste de rieslingul german, dar si de chardonnay. Acest alb sec denota un nas fructat, mai aromatic decat rieslingul, cu gust de piersica si de citrice (portocala), dar usor condimentat (piper), fapt care il distinge un pic. Finish mediu de portocala coapta. Nu este un vin de clasa mondiala, dar ca vin de masa este excelent. De altfel, soiul in sine este recunoscut ca fiind foarte prietenos cu mancarea. Langa aperitive cu pasta de somon afumat, carne de pui, etc, isi ascunde aciditatea aproape "frizzante" si devine mai fin si mai baubil.
Concluzie: un vin nepretentios, agreabil, usor de asociat cu aproape orice fel de mancare. De pus pe masa macar o data.

0 comentarii: