Trebuie spus din capul locului ca nici un vin gazduit de eticheta Monser nu este remarcabil, a nu se intelege de aici ca nu pot fi agreabile sau- doamne fereste!- baubile (mai ales la 10-12 lei cat fac)
Monser- gama produsa de Senator
Cu o luna in urma aflam de aparitia unui nou producator (cel putin pentru mine) si a unei noi game compuse exclusiv din vinuri romanesti (a se citi: autohtone) de la Alibus si de la Radu Rizea. Aproape simultan din revista Wine Magazine am citit mai pe larg cine sunt ei si ce vor. Apoi le-am gasit proaspat inflorite pe raft la Metro. Am cumparat mai multe sticle din gama si, datorita unei prelungite vacante la
Sarba- varietate ciudata din start, care in ciuda numelui “batranesc” este de fapt manufacturata la SCVV Odobesti prin anii ‘80)- conceputa ca un vin aromat sec prin alaturarea Tamaioasei Romanesti cu Rieslingul Italian. Cei de la Senator Focsani au scos pe piata o sarba demidulce, rezultand astfel spre marea mea dezamagire un fel de tamaioasa “light”. Il consider dezagreabil, este greu de baut, nasul initial este chimizat(ca de altfel toate vinurile lor). O spun cu inima indoita dar chiar si Sarba de la Vincon Vrancea este mai de calitate. Mai exista o sarba- Livia- de la Cotesti, laudata de Cezar Ioan si Alin/Alibus, ii cred pe cuvant pentru ca n-am gustat-o.
Cadarca-sec- IG Dealurile Tirolului (din
Zghihara de Husi- vin a carui origine se pierde in negura vremilor, bla bla bla and all that Dr. Pusca crap (inainte sa se supere cineva, sa stiti ca e o parafraza dintr-un roman celebru) Este un vin alb sec, cu o aciditate ridicata, usor de recunoscut datorita gustului amarui (am spune ca este un vin pelin, daca n-am sti mai bine). Vin de bautori “hardcore”, caci e dificil de asociat cu mancarea (cu exceptia celor care abunda in usturoi- deci Moldova all the way...). Vin regional, de pus in muzeu (vorba lui Mihnea Mironescu). Cu toate acestea, marturisesc ca am o oaresce feblete pentru el, expusa aici. Pare catapultat din alte vremuri, cand era baut de alti oameni cu mustati si hangere. Astazi, cand il bei, te cuprinde nostalgia dupa Fratii Jderi, si nu dupa un alt pahar. Aici sunt la acelasi nivel cu concurenta (Speed Husi, Vincon).
Babeasca Neagra- am mai scris despre ea (aici). Vinificata demisec. Este diferita de tot de se gaseste pe piata, fiind mai taninoasa si cu o culoare foarte intensa. Eu unul o prefer pe cea de la Vinia Iasi, but hey! That’s just me…
Pentru ca ce-i mult strica, ma opresc aici.
Concluzia: Eu scriu despre vinuri produse din varietati romanesti de vita de vie, asa ca o gama exclusiv dedicata acestora nu poate decat sa ma bucure. Dar publicul tinta si pretul ales predestineaza in buna masura asteptarile si calitatea vinului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu